2013. november 27.

A molekulák polaritása



A molekulák polaritásának megértéséhez először nézzük meg mik is azok a polaritásvektorok! Ezt egy példán keresztül tudjuk a legjobban megérteni.

Ha egy kiskocsit - két ellentétes oldalán - két ember egyforma erővel húz, vagy egy asztalt három ember három oldalról (szimmetrikusan) egyforma erővel nyom, a tárgyak nem mozdulnak el, mivel az erők eredője 0.

 
A polaritásvektorok szemléltetése
forrás: sulinet.hu




Három azonos nagyságú és erősségű polaritásvektort szemléltető karikatúra
forrás: sulinet.hu

Apoláris molekula: benne a pozitív és negatív töltések súlypontja egybeesik
  • ha azonos elektronegativitású atomok kapcsolódnak, pl: elemmolekulák: H2, N2, Cl2 (lásd kiskocsi példája). Ekkor a kötés apoláris.
  • ha a kötéspolaritások kioltják egymást, azaz a polaritásvektorok összege nulla, azaz minden olyan molekula, ahol a központi atomnak nincs nemkötő elektronpárja és minden ligandum azonos, pl: AX2, AX3 és AX4 térszerkezetű molekulák közül az azonos kapcsolódó atomokat tartalmazóak, pl. CO2, SO3, CH4 (lásd asztal példája). Ekkor a kötés poláris.

És ha elmozdul egyik irányba a kiskocsi vagy az asztal, akkor a polaritásvektorok nem oltják ki egymást, ilyenkor beszélhetünk dipólusmolekuláról.  pl. SO2, H2O, CH3Cl, CH2O

Néhány példa:



Apoláris molekula
Dipólusmolekula
Kötésük apoláris
Kötésük poláris, de teljesen szimmetrikusak

O2
CO2
SO2
N2
CH4
NH3
H2
CCl4
H2S
Cl2
SO3
HBr
S8

HF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése