2013. november 8.

A csokoládé kémiája

Mi van a csokiban? Miért esszük vizsgák előtt? Tényleg legális kábítószer? Nagyító alatt az örömkeltő összetevők.

A csoki nem egy szimpla termék, több mint 300 vegyületből áll össze. Vajon melyik okoz örömet.

Gyanús a teobromin, mert a kakaóbab viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza. Ahhoz, hogy rájöjjünk, mi is a teobromin, érdemes összehasonlítani az alábbi két ábrát (függetlenül a pálcikák és betűk jelentésétől):
koffein
Teobromin
teobromin
Koffein
Alig van eltérés, csak a „bal felső sarokban” van egy kis változás. Ezek tehát „rokonok”, márpedig az első kép a teobromin, a második pedig a koffein! A teobromin tehát stimulál, mint a reggeli kávé.

A triptofán egy kicsit összetettebb molekula:

triptofán
Triptofán
Ez már majdnem szerotonin, sőt, szerotonin lesz belőle, ha „megesszük”, márpedig a szerotonin (többek között) a jó hangulatért is felelős. Ám a pulykahúsban például sokkal több a triptofán, mint a csokoládéban. Boldogít a pulyka? Bizonyos fokig lehet, de a csokihoz mérhetően biztos nem.

Jöjjön a kimondhatatlan nevű feniletilamin:

feniletilamin
Feniletilamin
A nyolcvanas évek nagy sztárját üdvözölhetjük benne, akkoriban széles körben elterjedt, hogy ez egy csokoládéban lévő legális kábítószer, hiszen rokona az amfetaminnak, viszont olyan gyorsan megemészti az ember, hogy nem tud nagyobb mennyiségben eljutni az agyba. Ezért nem is kábít.

Manapság úgy tűnik, hogy az anandamid tehető felelőssé némi kábításért, az agynak ugyanazt a receptorát aktiválja, mint a marihuána, de hatása sokkal mérsékeltebb.

anandamid
Anandamid
Ahhoz azonban, hogy valaki pusztán anandamiddal kábítsa el magát, igazán erős gyomorra lenne szüksége. Több mint 10 kilogramm csokoládét, azaz legalább 80 darab közepes méretű csokimikulást kellene rövid idő alatt befalnia... Hamarosan jön a Mikulás! :)

Forrás: chemgeneration

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése