Mi van a csokiban? Miért esszük vizsgák előtt? Tényleg legális kábítószer? Nagyító alatt az örömkeltő összetevők.
A csoki nem egy szimpla termék, több mint 300 vegyületből áll össze. Vajon melyik okoz örömet.
Gyanús a teobromin, mert a kakaóbab viszonylag nagy mennyiségben
tartalmazza. Ahhoz, hogy rájöjjünk, mi is a teobromin, érdemes
összehasonlítani az alábbi két ábrát (függetlenül a pálcikák és betűk
jelentésétől):
Teobromin |
Koffein |
Alig van eltérés, csak a „bal felső sarokban” van egy kis változás.
Ezek tehát „rokonok”, márpedig az első kép a teobromin, a második pedig a
koffein! A teobromin tehát stimulál, mint a reggeli kávé.
A triptofán egy kicsit összetettebb molekula:
Triptofán |
Ez már majdnem szerotonin, sőt, szerotonin lesz belőle, ha
„megesszük”, márpedig a szerotonin (többek között) a jó hangulatért is
felelős. Ám a pulykahúsban például sokkal több a triptofán, mint a
csokoládéban. Boldogít a pulyka? Bizonyos fokig lehet, de a csokihoz
mérhetően biztos nem.
Jöjjön a kimondhatatlan nevű feniletilamin:
Feniletilamin |
A nyolcvanas évek nagy sztárját üdvözölhetjük benne, akkoriban széles
körben elterjedt, hogy ez egy csokoládéban lévő legális kábítószer,
hiszen rokona az amfetaminnak, viszont olyan gyorsan megemészti az
ember, hogy nem tud nagyobb mennyiségben eljutni az agyba. Ezért nem is
kábít.
Manapság úgy tűnik, hogy az anandamid tehető felelőssé némi
kábításért, az agynak ugyanazt a receptorát aktiválja, mint a marihuána,
de hatása sokkal mérsékeltebb.
Anandamid |
Ahhoz azonban, hogy valaki pusztán anandamiddal kábítsa el magát,
igazán erős gyomorra lenne szüksége. Több mint 10 kilogramm csokoládét,
azaz legalább 80 darab közepes méretű csokimikulást kellene rövid idő
alatt befalnia... Hamarosan jön a Mikulás! :)
Forrás: chemgeneration
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése