Karácsonyt
megelőző hetekben sok család otthonát finom mézeskalács illat lengi be. Én egy
régi, bevált recept szerint készítem és több éves tapasztalat után elmondhatom,
hogy ez tényleg puha marad hetekig.
Végy egy nagy tálat és mérj bele
500 g lisztet. Majd ízesíts fahéjjal,
gyömbérrel, szegfűszeggel…. No, de ez nem egy gasztroblog! Valóban, de a
mai bejegyzéshez nélkülözhetetlen volt megtudnunk, hogy mely fűszerek kellenek
a mézeskalács elkészítéséhez. És mivel ezt már tudjuk, jöhet a kémia, mert
mindig minden CSUPA KÉMIA.
A fahéj
Fahéjaldehid |
A fahéj aromáját a fahéjaldehid, a 3-fenil-2-propenal
adja.
A fahéjaldehid a természetben a fahéjfa kérgében fordul elő. Az aroma mesterségesen is könnyen előállítható benzaldehid és acetaldehid
kondenzációjával.
A fahéjaldehid sárga, olajszerű, fahéjillatú folyadék. Vízben rosszul oldódik, éterrel
korlátlanul elegyedik.
A fahéj serkenti az
emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint.
Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó
fahéjas sütemény.
A gyömbér
Gingerol |
A
gyömbér illatáért és csípős ízéért természetesen legfontosabb hatóanyagai felelősek:
mindenekelőtt a gingerol (fenolos keton), amely alapállapotban penetráns (mindent betöltő) szagú, sárga olaj, kémiailag pedig rokona a kapszaicinnek és a piperinnek, amik az erős paprika és
a bors hatóanyagai.
Ha főzzük, úgy a gingerol zingeronná alakul, mely kevésbé
tolakodó illatú, ízre viszont fűszeresen édes. Ha viszont szárítjuk a
gyömbérgyökeret, úgy a dehidratáció révén saogaol-félék keletkeznek - ezek még
penetránsabb szagúak, mint a gingerol, ezért a szárított gyömbér aromája
töményebb is, mint a nyersé.
A gyömbért nyugtató,
ugyanakkor a koncentrációt fokozó szerként is számon tartják, ám mindenekelőtt arról
ismert, hogy kedvező hatást gyakorol a gyomor- és bélrendszerre.
A szegfűszeg
Eugenol |
A szegfűszeg az Eugenia caryophyllata szárított virágbimbója. Aromáját
főként az eugenol (4-allil-2-metoxi-fenol) adja.
Az eugenol enyhe
fájdalomcsillapító; a szegfűszegből készült kivonatot régebben fogfájás
csillapítására használták. Illata vonzza a rovarokat, de valószínűleg a
férfiakat is, mert néha parfümökbe keverik.
Ha érdekel a pihe-puha mézeskalács receptem, írj e-mailt a csupakemia@gmail.com címre!
forrás: kfki.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése