2013. december 1.

Karácsonyi kémia 1: a fűszerek



Karácsonyt megelőző hetekben sok család otthonát finom mézeskalács illat lengi be. Én egy régi, bevált recept szerint készítem és több éves tapasztalat után elmondhatom, hogy ez tényleg puha marad hetekig. 

Végy egy nagy tálat és mérj bele 500 g lisztet. Majd ízesíts fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel…. No, de ez nem egy gasztroblog! Valóban, de a mai bejegyzéshez nélkülözhetetlen volt megtudnunk, hogy mely fűszerek kellenek a mézeskalács elkészítéséhez. És mivel ezt már tudjuk, jöhet a kémia, mert mindig minden CSUPA KÉMIA.


 A fahéj

Fahéjaldehid
A fahéj aromáját a fahéjaldehid, a 3-fenil-2-propenal adja.
A fahéjaldehid a természetben a fahéjfa kérgében fordul elő. Az aroma mesterségesen is könnyen előállítható benzaldehid és acetaldehid kondenzációjával. 
A fahéjaldehid sárga, olajszerű, fahéjillatú folyadék. Vízben rosszul oldódik, éterrel korlátlanul elegyedik.
A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.


A gyömbér

Gingerol
A gyömbér illatáért és csípős ízéért természetesen legfontosabb hatóanyagai felelősek: mindenekelőtt a gingerol (fenolos keton), amely alapállapotban penetráns (mindent betöltő) szagú, sárga olaj, kémiailag pedig rokona a kapszaicinnek és a piperinnek, amik az erős paprika és a bors hatóanyagai. 
Ha főzzük, úgy a gingerol zingeronná alakul, mely kevésbé tolakodó illatú, ízre viszont fűszeresen édes. Ha viszont szárítjuk a gyömbérgyökeret, úgy a dehidratáció révén saogaol-félék keletkeznek - ezek még penetránsabb szagúak, mint a gingerol, ezért a szárított gyömbér aromája töményebb is, mint a nyersé. 
A gyömbért nyugtató, ugyanakkor a koncentrációt fokozó szerként is számon tartják, ám mindenekelőtt arról ismert, hogy kedvező hatást gyakorol a gyomor- és bélrendszerre.



A szegfűszeg

Eugenol
A szegfűszeg az Eugenia caryophyllata szárított virágbimbója. Aromáját főként az eugenol (4-allil-2-metoxi-fenol) adja. 
Az eugenol enyhe fájdalomcsillapító; a szegfűszegből készült kivonatot régebben fogfájás csillapítására használták. Illata vonzza a rovarokat, de valószínűleg a férfiakat is, mert néha parfümökbe keverik.


Ha érdekel a pihe-puha mézeskalács receptem, írj e-mailt a csupakemia@gmail.com címre!

forrás: kfki.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése