2013. november 22.

Érdekesség: Hangyasavval a jég ellen

Gondoltad volna, hogy éppen a hangyák a legjobb jégmentesítők? Vagyis nem pont a hangyák, hanem a szervezetükben fellelhető szerves sav, ami nem engedi 0°C-on megfagyni a vizet.

Az emberiség érdeklődését már évszázadokkal ezelőtt felkeltette ez a természetben megtalálható csípős és szúrós szagú folyadék. A legegyszerűbb karbonsavat először John Ray-nek sikerült izolálnia 1671-ben. Az angol természettudós erdei vöröshangyákat melegített egy lombikban, majd a desztillátumban lévő savas folyadékot elnevezte hangyasavnak. Kémiai szintézissel Marcellin Berthelot francia kémikusnak sikerült először előállítania 1855-ben.

Gyakorlati alkalmazásának előnyeit az 1920-as években kezdték felfedezni. A BASF például 1935-től már ipari mennyiségben termelte a hangyasavat.
 
A savat több évtizedes történelme során számos területen sikeresen alkalmazták. A takarmányozásnál segít a takarmány eltarthatóságának növelésében, használja a bőr- és textilipar, továbbá összetevője az olajmezőkön használt vegyszereknek. Emellett az egyik legjelentősebb alkalmazási területe a jégmentesítés: elsősorban repülőterek kifutóit tartják vele csúszásmentesen.

A hangyasav sói, más néven formiátok, biztosítják, hogy a víz ne fagyjon meg 0°C-on, ami normál körülmények között a víz fagyáspontja. A jégmentesítő szer koncentrációjának függvényében a víz fagyáspontja akár -50°C-ra is csökkenthető, ami sokkal alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet. A formiátok így gyorsan képesek megszüntetni a vékony jégrétegeket.

Mindemellett a formiátok meglehetősen környezetbarát anyagok, hiszen biológiai úton könnyen lebomlanak. Épp erre figyeltek fel helyi és települési önkormányzatok is, így Skandináviában, Svájcban és Ausztriában is ezt a szerves savat használják már a hóeltakarítást végző szervek az olyan érzékeny területeken lévő utak jégmentesítésére, mint például az idős fasorokkal övezett sugárutak, vagy a történelmi épületekkel rendelkező negyedek. A hangyasavnak ugyanis a nátrium-klorid alapú jégmentesítő sókkal ellentétben nincs maró hatása és nem szennyezi a talajt sem.

forrás: chemgeneration

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése