2014. június 5.

Gyógyszerfejlesztés 1. - A kezdetek

forrás: napi.hu
Ismeritek a gyógyszer előéletét? Tudjátok, hogy milyen állomásokon kell átmennie, hogy megjelenjen a patikákban? Ha nem, akkor ajánlom figyelmetekbe a következő sorokat.

Egy rendkívül izgalmas és érdekes témáról olvashattok most, a gyógyszerfejlesztésről. 

Az első részben a kezdetekről lesz szó, a második részben pedig részletesen olvashattok a humán klinikai vizsgálatokról és a piacra lépésről.

A fejlesztési folyamat idő- és költségigényes, de fontos ahhoz, hogy hatékony és megbízható gyógyszer kerüljön a piacra. Egy új termék bevezetése átlagosan 12-13 évig tart, és több mint 300 millió Euroba kerül! Az egyre szigorodó szabályok, követelmények miatt pedig ez az összeg nő.  

A gyógyszerfejlesztés főbb lépései (forrás: epa.oszk.hu)
A gyógyszerfejlesztés első lépése az úgynevezett célmolekulák keresése, amely a kutatási központok folyamatos tevékenysége. A következő lépés, a vezérmolekula keresése és az optimalizálás rendszerint 1-2 évet vesz igénybe. Ennek során több ezer molekulából választják ki a megfelelőt – a folyamatokhoz számítógépes szimulációs módszereket is alkalmaznak.

A következő lépés az 1-2 évig tartó preklinikai értékelés, ennek során feltérképezik, hogy az adott szervrendszerre milyen hatással van a molekula, ebből milyen gyógyszer fejleszthető. A fejlesztések során az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényben foglaltak szerint külön gondot fordítanak az állatok tartására, és a kísérletek elvégzésének módjára, hogy a kísérletek a lehető legkevesebb fájdalommal és kellemetlenséggel járjanak az állatok számára. Miután egy állat részt vett egy kísérletben, és nem pusztult el, illetve nem szükséges a boncolás, törvényileg tiltott, hogy újból felhasználják őket, az ilyen állatokat (elsősorban a kutyákat) örökbe lehet fogadni.

Amennyiben a kutatók úgy döntenek, hogy továbbfejleszthetõ a készítmény, a laborvizsgálatok és az állatkísérletek alapján az új készítmény várhatóan hatásos és biztonságos, elkezdődhet a humán klinikai vizsgálat, amely – különböző fázisokban – jellemzően 5-8 évig tart.

forrás: magyosz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése