2014. június 11.

A természet focilabdái

Még egy nap és indul a foci vb. Mi sem maradhatunk le. Ismerkedjünk meg a természet focilabdáival, a fullerénekkel.

Az elemi szén régóta ismert két kristályos módosulata a grafit és a gyémánt. A legújabban felfedezett harmadik és a szén valamennyi változata közül a legkülönlegesebbek azonban az úgynevezett fullerének. Ezeknek a világűrben régóta létező, mára már mesterségesen is előállított szénmódosulatoknak a legszabályosabbika tökéletesen emlékeztet egy focilabdára. A felfedezők viszont először egy amerikai építész, Buckminster Fuller által tervezett kupolás szerkezetre asszociáltak, innen ered az általuk adott név: buckminsterfullerene, ami azóta fullerénre, vagy egyszerűen "buckyball"-ra rövidült (a Chemical Abstracts ezzel szemben footballeen néven tartja nyilván).
Buckminsterfullerén
A 60 szénatomból álló golyó felszínén a szénatomok közötti kötések öt-, illetve hatszögeket alkotnak, pontosan olyan elrendezésben, mint az a focilabdákon megfigyelhető. Ezek a borzasztóan kemény kis golyók tulajdonképpen a grafit rácsához hasonló elektronfelhőbe burkolóznak kívülről és belülről egyaránt. Az elektronok nem tudnak kiszabadulni, viszont kiválóan alkalmasak fématomok "megőrzésére". A tudósok nagy fantáziát látnak ezekben a szénből készült focilabdákban. 

A fullerének színe - attól függően, hogy milyen vastagságú rétegben állították elő - a barnától a feketéig változik. A szénnek e molekularácsos módosulatai nem oldhatatlanok. A víz nem, de szerves oldószerek közül egyesek kitűnően oldják. Benzolos oldatuk például lilásvörös színű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése