2014. június 23.

A magyar gyógyszeripar 4.: Chinoin (Sanofi-Aventis)

Folytatjuk. Másodikként ismerkedjünk meg a Chinoinnal.

A Sanofi-Aventis Zrt. a világ negyedik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, közel 105 000 munkatársat foglalkoztat több mint 110 országban. A világ vezető vakcinagyártójaként 500 millió ember védettségéről gondoskodik évente.

A vállalat nemzetközi háttere és a cégcsoporthoz tartozó Chinoin Zrt. 100 éves magyarországi tapasztalata miatt egyedülálló vállalat a régióban, kutatóközpontuk jelentősen hozzájárul a világszintű innovatív készítmények biztosításához.
A cégcsoport valamennyi gyógyszeripari tevékenységgel foglalkozik Magyarországon (két budapesti helyszínen – Újpesten és Nagytétényben –, valamint Veresegyházon és a Miskolc melletti Csanyikvölgyben): a felfedező kutatástól kezdődően a termelésen át a disztribúcióig. Fennállása során számos olyan fejlesztést hajtott végre, - mint pl. a C-vitamin világon első üzemi előállítása, vagy az inzulin és a penicillin első hazai gyártása – amely óriási jelentőséggel bír a magyar gyógyszerészet történetében.


A Chinoin rövid története

1910 - Két vegyész, Wolf Emil és Kereszty György megalapítja a Chinoin jogelődjét, az Alka vegyészeti gyárat.
1928 - a sertéshasnyálmirigyből kinyert inzulin gyártási technológiájának kidolgozása a világon másodikként a Chinoinban valósult meg Földi Zoltán vezetésével





1932 - Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin üzemi előállítása érett paprikából a világon elsőként



 
1939 - átütő siker az antibakteriális Ultraseptyl előállítása, amely a leghatásosabb és legkevesebb mellékhatással járó készítmény volt. A II. világháborúban a harcoló felek között nagyon elterjedt.


1951 - Magyarországon először üzemi méretű penicillin előállítása
1965 - a No-spa kifejlesztése, amely napjainkig sikerkészítménye a vállalatnak





1991 - a Sanofi 40%-os tulajdoni hányadot szerez a Chinoinban

2004 - megalakul a Sanofi-Aventis









forrás: sanofi-aventis.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése