Eltört a kisfiam keze. Egyszerűen csak ráesett, pici törékeny csontjai pedig azonnal repedtek.
Aznap nem is panaszkodott, csak másnap reggel mentünk a traumatológiára. Vasárnap, ügyelet, ezer ember, 3 óra várakozás egy háromévessel. Hősként viselkedett mind a vizsgálóban, mind a röntgenen és mind a gipszelőben.
A gyerekorvosunk heti 2x8 csepp Vigantolt javasolt. Miért? Mert a Vigantol nem más, mint a D-vitamin. Ismered?
Először is tisztázzuk: olyan nincs, hogy D-vitamin. Van D1-, D2- és D3-vitamin. Amikor a hétköznapokban úgy általánosságban beszélünk a D-vitamin jótékony hatásairól, akkor a D3-vitaminra vagy kémiai nevén kolekalciferolra gondolunk. Ez valójában nem vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely az aktív D-hormon szervezetben történő termelődését segíti.
Zsírban oldható vitaminok közé soroljuk
Miért fontos?
Segít csontjaink épségének megőrzésében, szabályozza a kalcium-háztartást, erősíti az immunrendszer működését, hatékonyabbá varázsolja a fogyókúrát, sőt: daganatmegelőző hatásával kapcsolatban is egyre több bizonyíték kerül elő.
Bőrünkben nagy mennyiségben található egy bizonyos 7-dehidro-kolesterol nevű anyag, mely a napfény UV B sugarainak hatására kémiai átalakuláson megy keresztül, és kialakul a D3-vitamin. Ez azután a bőrből a keringés segítségével eljut a májba, majd a vesébe, ahol a molekulákon további átalakulások történnek, míg végül kialakul az aktív, biológiailag hatékony D-vitamin, kémiai nevén az 1,25-dihidro-kolekalciferol.
Életkorunk előrehaladtával csökken a bőrben szintetizálódó D3-vitamin mennyisége, sőt, a vese átalakító kapacitása is mérséklődik – nem meglepő tehát, hogy idős korra gyakran alakul ki D-vitamin-hiányos állapot.
D-vitamin hiány okai és megelőzése
Életkorunk előrehaladtával csökken a bőrben szintetizálódó D3-vitamin mennyisége, sőt, a vese átalakító kapacitása is mérséklődik – nem meglepő tehát, hogy idős korra gyakran alakul ki D-vitamin-hiányos állapot.
D-vitamin hiány okai és megelőzése
forrás: trustinfood.org |
D-vitamin hiány kialakulhat a helytelen táplálkozás, a kevés napfényhez való jutás következtében, valamint bizonyos gyógyszerek állandó szedése, vagy bizonyos betegségek (felszívódási zavarral járó bélbetegség, a máj- és veseműködés zavarai) esetén.
Megelőzésére a szakemberek nyáron napi fél óra napon való tartózkodást javasolnak, ugyanis D-vitamin igényünket nagyjából 90 százalékban a napsugárzás hatására előállított D-vitamin fedezi. Télen azonban ritkán süt a nap, ráadásul kicsi a nappal érintkező bőrfelület, ezért külső pótlásra van szükségünk táplálékokkal vagy táplálékkiegészítőkkel. Kiváló D-vitamin forrásnak számítanak a tengeri és édesvízi halak, a
tenger gyümölcsei, a különféle tejtermékek (tej, vaj), a belsőségek,
azok közül is elsősorban a máj, valamint a tojássárgája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése