Glögg, a svéd forralt bor |
Eredetileg a glögg egyszerű forralt bor volt; kevés
alkoholt tartalmazott. Az 1880-as évekből származik
Gustava Björklund receptje, amely így szól: végy
egy üveg vörösbort, keverd össze fele annyi vízzel,
tégy bele három összetört szegfűszeget, néhány
darab fahéjt, egy kevés cukrot, és tálalás
előtt főzd egy kicsit.
A glögg az idők folyamán erősebbé vált.
Ennek az lehet az egyik oka, hogy áttértek az ízesebb
karamellre, amely úgy készült, hogy a glögg fölé
egy szitát tettek, erre szórták a cukrot, a glögg
gőzét meggyújtották, és a többit az égő
alkoholra bízták.
Ehhez azonban az kellett, hogy a glögg alkoholtartalma legalább
20 térfogatszázalék (40 fok) körül legyen.
Mivel a párologtatás és az égés durván
a felére csökkenti az alkoholtartalmat, a karamellizálást
pazarlásnak tartották, és az újabb receptek
el is hagyják.
A karamellizálás alatt egyébként ízes,
sötétbarna, nagy molekulatömegű polimerek keletkeznek.
Ezeket az anyagokat - ha a glöggbe nem is - ételszínezésre,
például szójaszósz-utánzatokhoz és
sötét színű sörökhöz máig
felhasználják.
A svédek azonban nemcsak az ital alkoholtartalmát növelték,
hanem több fűszert is adtak hozzá. A mai glöggnek
már nem sok köze van a forralt borhoz.
Többféle glögg receptjét
is megtalálhatjuk a Hálón, de a "karácsonyi
kémikusoknak" a következőt ajánlják
Svédországból:
Refluxáltassunk legalább 2 óráig 4 l vörösbort és 1 l 96%-os alkoholt 25-25 g szegfűszeggel, fahéjjal, durvára őrölt szerecsendióval, szárított narancshéjjal, hogy a fűszereket extraháljuk. A forró folyadékot öntsük át egy 5 literes főzőpohárba, tegyünk fölé rozsdamentes hálót (NE rézhálót!), és szórjunk 3400 g kockacukrot a hálóra. Gyújtsuk meg az alkoholgőzöket, hagyjuk, hogy a lángok megolvasszák, karamellizálják a cukrot, és a keletkező anyag lecsöpögjön az alkoholos oldatba.Szűrjük le a folyadékot, adjunk hozzá 25 ml "tinctura aromaticá"-t, 250 g hámozott mandulát és ugyanennyi mazsolát, melegítsük fel, de már ne forraljuk. Forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése