Ha karácsonyfa, akkor lucfenyő. (Sok területen környezettudatos vagyok, de nekem a karácsonyfa csak igazi fenyőből képzelhető el.)
A lucfenyő fontos vegyipari
nyersanyag. Főként cellulózgyártásra
használják, de karácsonykor jut belőle az otthonokba
is.
A fenyő rostos és
extrahálható anyagokból áll. A rostos vagy
szerkezeti anyag nagy molekulatömegű polimereket: cellulózt,
hemicellulózt és lignint tartalmaz. Az extraktumok kis molekulatömegű
szerves anyagok, amelyek semleges szerves oldószerben és
vízben oldódnak.
A fa elsődleges komponense, a cellulóz (a teljes tömeg
mintegy 40%-át teszi ki). Körülbelül 7000 alfa-D-glükóz egységből
áll. A papíripari termékek legfontosabb nyersanyaga.
Cellulóz |
A hemicellulóz is szénhidrát-polimer, de a cellulóznál
sokkal rövidebb. Körülbelül 150 monomerből áll,
több-kevesebb mannózból, xilózból és
galaktózból. Kémiai feltáráskor a hemicellulóz
jelentős része egyszerű szénhidrátokká
bomlik le.
A lignin kémiai összetételét nem ismerjük
pontosan, de az utóbbi években egyre több kérdést
sikerült megválaszolni. (Tudjuk, hogy a puhafa lignin-polimerje
szubsztituált fenil-propán egységekből áll. A háromdimenziós
amorf szerkezetet többféle kémiai kötés
rögzíti.) A különböző fafajták eltérő
összetételű lignint tartalmaznak. A lignin szerkezetének
felderítését megnehezíti, hogy a polimert át-
meg átszövi a cellulóz és a hemicellulóz.
Lignin |
A kémiai feltárásnak az elsődleges célja,
hogy a fából kioldják a lignint és kinyerjék
a cellulózt. Az oldott lignin a feltárás után
visszamaradó folyadék fő komponense. A tűlevelű
fák extraktuma körülbelül 80% koniferil-alkoholt
tartalmaz, de a fából kivont anyagok között szinte
az összes szerves vegyület előfordul. A fák extraktumait
vizsgáló vegyészek gyakran akadnak új szerves
vegyületekre.
A lucfenyő-extraktumot tartalmazó olaj terpentinre,
fenyőolajra és gyantára frakcionálható
az oldószer elpárologtatása után. Az extraktumok elenyésző szerepet játszanak a fa
életében. De a lucfenyő számos tulajdonságát,
például a karácsonyi hangulathoz nélkülözhetetlen
színt és illatot ezeknek a szerves molekuláknak köszönhetjük.
forrás: kfki és wikipedia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése