2013. október 31.

A fekete kígyó


Szokott anyukád sütni? És apukád kupicázni? 
Ha igen, akkor irány a konyha kísérletezni: kérj egy csipetnyi szódabikarbónát anyukádtól, egy kupica házi pálinkát apukádtól és megtudhatod mi is az a fekete kígyó!


Szükséges anyagok: 

  • nátrium-hidrogén-karbonát, anyukád szódabikarbóna néven ismeri (NaHCO3), 
  • porcukor, 
  • etil-alkohol, azaz a jó öreg pálinka (C2H5OH),
  • homok


Szükséges eszközök: 
mérleg, gyufa, óraüveg vagy inkább porcelántál

Kísérlet leírása:
Keverd jól össze 8:1 arányban a porcukrot és a szódabikarbónát. Ezt a homogén keveréket nedvesítsd meg etil-alkohollal, hogy formázható legyen, de ne legyen folyós. Ebből a keverékből tegyél egy keveset a homokkal telt óraüvegre vagy porcelántálba. A homokot is megnedvesítheted alkohollal. Gyújtsd meg az alkoholt. Egy pár másodpercet várni kell, míg a reakció beindul. Fekete színű kis "kígyók" bújnak ki a keverékből. Annál nagyobbak lesznek a kígyók, minél tovább ég az alkohol.



Magyarázat: 
Az etil-alkohol égésekor keletkező hőtől a cukor bomlásnak indul. A cukor bomlásakor keletkező víz elpárolog, míg a cukorszén visszamarad, amit a szódabikarbónából felszabaduló szén-dioxid felfúj, így változatos alakú és méretű, kígyóhoz hasonló alakzatok keletkeznek.

forrás: laborom.atw.hu és szertar.com

Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése