2013. december 31.

Tudod pontosan mi a petárda?

A pirotechnikai termékek közül talán az egyik legismertebb eszköz a petárda. Ez a kis zöld hangrudacska sokaknak okozott álmatlan éjszakákat. Kínai találmány, kezdetben vékony bambuszszár-szeleteket töltöttek meg lőporral, amelynek végét egy rövid kanóccal látták el. Jellemző effektusa a robbanás nagy hang kíséretével.


Nagyon egyszerű kis szerkezet: Adott egy 2-2,5-3 mm vastag rétegelt, ragasztott papírcső, ennek belseje 3 fő részre osztható:
1. a késleltető rész, mely a cső 1/4-ét foglalja el és lassított égésű feketelőporból áll
2. a robbanótöltet, ami a cső szintén 1/4-ét foglalja el
3. a gipsz vagy bentonit fojtás ami a cső 2/4-ét foglalja el.
Ez nem azért van ilyen hosszan a csőben, mert ekkora erőt kell visszatartson, hanem mert hossza miatt védi az ember ujját! Ha az úgynevezett dörzsgyújtásos petárdákat az előírt módszerrel használjuk, akkor az ujjak pont a tömítés fölött helyezkednek el (elméletileg) és nem a robbanótöltet fölött. Így egyrészt megfelelő hosszúságú, hogy jól lehessen tartani begyújtáskor, másrészt biztonságos is, mivel egy esetleges robbanáskor elég messze vannak az ujjak és nem esik bajuk.

Figyelem, senki ne próbálja meg a kezében felrobbantani a petárdát!


Visco típusú gyújtózsinór és Blackmach
Gyújtózsinór vagy dörzsgyújtás?
A gyújtózsinór
A gyári zöld színű gyújtózsinórok, amit a legtöbb tűzijátékban használnak, valójában egy cérnából szőtt szövetcsőből állnak. Ezt megtöltik feketelőporral, majd egy lakkréteggel vonják be. Hátránya, hogy törékenyek és ha megtörnek, hajlamosak a kialvásra.

A dörzsgyújtás
Ez a szerkezet egy bizonyos pontján elhelyezett súrlódás érzékeny keverék, ami gyakorlatilag megegyezik a gyufafejeken lévővel. (Legtöbbször káliumklorátból, kénből, foszforból, üvegből és enyvből áll) Ha ezt egy foszforpapírhoz dörzsöljük a gyufásdoboz oldalán, meggyullad és a mögötte lévő késleltetőanyaghoz továbbítja a lángot.
Hátránya, hogy a késleltetőanyag összekeveredhet, összerázódhat a robbanószerrel és előbb robban a termék. Az inhomogén késleltető elegy szintén egy korábbi elműködéshez vezethet. Előnye, hogy egyszerűbb használni (gyújtás közben már dobja is az ember) és megbízható.

Gyújtózsinóros petárda
Egy több rétegből hajtogatott papírcső, két végén visszahajtva a belsejébe saját anyaga. A gyújtózsinór az egyik ilyen visszahajtás közepén maradó lyukon jut be a hatóanyaghoz. A hatóanyag lehet granulált feketelőpor (pici tömböcskék mint a lőszerekben) vagy villanópor. Ez utóbbi ritkább mert akkor jobb szigetelés szükséges, nehogy kiszóródjon a por!! 

forrás: pyromaster.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése