2013. december 13.

Pihe-puha mézeskalácsom receptje

Közkívánatra elárulom Nektek a tuti puha mézeskalács receptemet. 

Tészta: 800 g + 200 g liszt, 250 g porcukor, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt fahéj, (ha szereted a gyömbért, még azt is tehetsz bele), 2 egész tojás, 250 g langyos méz, 1 evőkanál zsír!, 6 evőkanál sárgabarack lekvár, 20 g szalakáli, 10 g szódabikarbóna, 1,5 dl langyos tej
Máz: 200 g porcukor, 1 tojásfehérje és pár csepp ecet hófehér habbá verve

Egy nagy tálban keverd össze a porcukrot, 800 g lisztet, a fűszereket, a tojásokat, a zsírt, a lekvárt és végül a langyos mézet. A sorrendre figyelj, így könnyebb dolgozni.
A tejet langyosítsd meg és oszd két részre. Egyikbe keverd bele a szalakálit, másikba a szódabikarbónát. Jól keverd össze és hagyd hogy felfusson. Ha ez megtörtént, külön-külön adagold a mézes masszához. Jól gyúrd át (nagyon ragad) és mehet egy éjszakára pihenni a hűtőbe.
Másnap add hozzá a 200g lisztet, jól dolgozd össze. Csinálj 3 cipót belőle és egyesével nyújtsd ki kb fél cm-re. Jól lisztezd be a deszkát, hogy ne ragadjon le a tészta. És már szaggathatod is, majd díszítheted dióval, mogyoróval, ha szereted az olajos magvakat.
Zsírpapírral bélelt tepsibe tedd a formákat, így nem ragad le és neked is kevesebbet kell mosogatni :)
Előmelegített sütőben, 200 fokon addig kell sütni, hogy épp elkezdjenek barnulni. Ez nekem 10 perc. Ha tovább sütöd, kemény lesz.

Díszítés:
- akinek nincs sok ideje: nem kell díszíteni, így is finom
- aki ráér és szeret alkotni: fehér mázzal kedved szerint csinosíthatod
- aki anyuka: ételfestékkel kiszínezhetitek és díszíthetitek kókuszreszelékkel, gyöngyökkel. De az ételfesték nagyon sok E-t tartalmaz, nem egészséges, ezért ezek inkább csak a polcon, vagy a karácsonyfán lógjanak, ne a gyerek szájában.

Boldog karácsonyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése