2013. augusztus 26.

Ionok képződése atomokból: kationok

Az atom kifelé elektromosan semleges.
Ion képződésekor az atom vegyértékelektron-szerkezet változik meg: elektron leszakadásával pozitív töltésű kation, elektron felvételével negatív töltésű anion képződik.
Töltéssel rendelkező atomok az egyszerű ionok, töltéssel rendelkező atomcsoportok pedig az összetett ionok. Tulajdonságaik lényegesen különböznek azon atomok tulajdonságaitól, amelyekből képződtek.

 

Kation

Pozitív elektronos töltésű részecske, benne az elektronok száma kisebb, mint a protonoké. Semleges atomból elektron leszakításával képződik, azaz elektron hiány lép fel. A természetben a külső héjukon kevés elektront tartalmazó atomokból képződhet kation. 

Például az I.A csoport elemeinek atomjairól a vegyértékelektronok eltávolításával egyszeres pozitív töltésű fémionok képződnek.
 
A képződő stabilis kation elektronszerkezete megegyezik az előző periódus végén lévő nemesgázéval:
Na: 1s2 2s2 2p6 3s1 = [Ne] 3s1 
Na+: 1s2 2s2 2p6  = [Ne]

A II.A és a III.A csoport elemeinek atomjairól a vegyértékelektronok eltávolításával kétszeres (Mg2+), illetve háromszoros pozitív töltésű fémionok képződnek (Al3+). 

Mg = Mg2+ + 2e-


Al = Al3+ + 3e-
A IV.A csoport nagyobb rendszámú elemei , az ón és az ólom esetében az is stabilis állapotot eredményez, ha csak a vegyértékhéj p-alhéja szűnik meg, így az ón(IV)- és ólom(IV)-vegyületek mellett ismerünk Sn2+ és Pb2+ ionokat is. 

Sn = Sn2+ + 2e- és Sn = Sn4+ + 4e-


Pb = Pb2+ + 2e- és Pb = Pb4+ + 4e-
 
A katinok és az atomok méretviszonyai
A kationok képződésekor általában megszűnik a legkülső elektronhéj, ezért a kation sugara mindig kisebb, mint az atomé, amiből az ion képződött.Azoknál a kationoknál ahol nem szűnik elektronhéj, figyelembe kell vennünk, hogy a pozitív töltésű ionban az atoméval egyező számú proton kevesebb elektronra gyakorol vonzó hatást, így ebben az esetben is csökken a sugár az atomban mérthez képest. Ez utóbbi az oka annak is, hogy az azonos nemesgázszerkezetű katinok közül a nagyobb rendszámúnak kisebb a mérete, pl. r(Mg2+) < r(Na+)

Atomsugár: gömbnek tekintett szabad atomban a legkülső atompályák sugara.


Ionizációs energia 
Ahhoz, hogy a pozitív elektromos töltésű atommagtól eltávolítsuk a negatív töltésű elektront, energiát kell befektetni.
Kationképződéskor a kémiai reakciók során mindig a legkisebb energiával eltávolítható elektron szakad le.

Az ionizációs energia a szabad atomról a legkönnyebben eltávolítható elektron leszakítását kísérő moláris energiaváltozás. Jele Ei, mértékegysége kJ/mol. (A fenti meghatározás az első elektron leszakítására, az ún. első ionizációs energiára vonatkozik.)
Kation képződése
 Az ionizációs energia változására a rendszám függvényében periodicitás jellemző. A periódusos rendszerben jobbra haladva egyre nő a rendszám, így nő az atommag töltése. Ezáltal nő az elektronhéjakra gyakorolt vonzó hatás, s mivel az ugyanabba a periódusba tartozó elemek atomjaiban ugyanannyi a héjak száma, az atomsugár is csökken. Ezzel egyidejűleg várhatóan egyre nehezebb leszakítani elektront az atomról, azaz elvileg nő az ionizációs energia.
A periódusos rendszerben egy csoporton belül fentről lefelé haladva nő az atomsugár, az ionizációs energia pedig csökken, mert nő az elektronhéjak száma, minden héj távolabb van az atommagtól, így csökken a vonzóerő.


Az ionizációs energia változása a rendszám függvényében
Az ionizációs energia változása a rendszám függvényében
 
Második ionizációs energia a második elektron eltávolításához szükséges energia. Jele Ei2, mértékegysége kJ/mol. Mindig nagyobb, mint az első ionizációs energia.


Összefoglaló táblázat a periódusos rendszerben periodicitást mutató értékekre



periódusban jobbról balra
csoportban fentről lefelé
Atom mérete, atomsugár
csökken
Elektronegativitás (EN)
csökken
Elektronaffinitás (Ea)
csökken
Második ionizációs energia (Ei2)
csökken



forrás: sulinet

1 megjegyzés:

  1. Kedves Létrehozó, az összefoglaló táblázat "periódusban jobbról balra" oszlopában lévő megállapítások a balról jobbra irányba helyesek! Üdv.!

    VálaszTörlés