2013. november 1.

A boldogság kémiája: az endorfin


Kicsit leegyszerűsítve a dolgot, végeredményben a boldogság érzését is a kémiának köszönhetjük, hiszen az endorfin nevű fehérje okozza a mindenki által vágyott, eufórikus érzést. 

Az endorfin nem más, mint egy neurotranszmitterekként működő fehérje, mely az agyalapi mirigyben és a hipotalamuszban termelődik, különféle fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, fájdalomérzetkor, sőt, fűszeres ételek fogyasztásakor is.


Endorfin molekula

Funkciója főként a fájdalom csillapítás, de tagadhatatlan, hogy az endorfin felszabadulása kellemes, eufórikus érzést is képes kelteni. A köznyelvben elterjedt endorfin-áradat kifejezés arra utal, hogy fájdalomérzület, veszélyhelyzet fellépése, vagy egyéb stressz esetén lelkesültség érzése önti el az emberi testet, vélhetően az endorfinok hatására. Amikor egy ingerület eléri a gerincvelőt, endorfinok szabadulnak fel, melyek megakadályozzák az idegsejteket abban, hogy további fájdalomingert továbbítsanak. Ezért van az, hogy például egy baleset pillanatában egy komolyabb sérülést is képes "fájdalom nélkül" megúszni az ember, és csak később, a vészhelyzet elmúlásával és az endorfin csökkenésével jelentkezik a fájdalom.
Ezért szeretjük az erőspaprikát is: a paprika jellegzetesen erős hatóanyaga, a kapszaicin erős, égő érzést vált ki, sőt, erős fájdalmat és izzadást gerjeszthet. A szervezet erre válaszul termeli a fájdalom csillapító endorfint, így a teljes folyamat végül kellemes hatású.

 

A futás boldogság

Az endorfin termelésnek egy másik széles körben ismert jelensége az úgy nevezett "futók gyönyöre" effektus. Ha ugyanis valaki fáradhatatlanul fizikai gyakorlatokat végez és átlép egy küszöbértéket, aktiválja az endorfin termelését. Így tehát endorfinok szabadulnak fel a hosszabb edzések alatt is. Ezzel azonban vigyázni kell, hiszen az endorfinok felszabadulása miatt a sportoló ki van téve egy olyan állapotnak, amikor túllépve saját testének fizikai határait akár sérüléseket is szenvedhet: a futó a fájdalom ellenére tovább fut, stb. És ez az az érzés, ami miatt a fáradtságos ezdések után is van kedve az embernek másnap is futócipőt húzni.

Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése