2013. október 28.

Szent-Györgyi Albert (1893-1986)


Szent-Györgyi AlbertA neves orvos-kémikus Budapesten született, egyetemi tanulmányait is ott végezte, 1917-ben kapta meg orvosi diplomáját. Később Pozsonyban, Prágában, Berlinben, Leidenben és Groningenben folytatott tanulmányokat, majd Cambridge-ben szerzett kémiai doktorátust.
A magyar állam támogatásával Ő alapította a Szegedi Egyetem Biokémiai Intézetét. Itt végezte azokat a kutatásokat, amelyek a C-vitamin izolálásához vezettek. Jelentős mennyiségű C-vitamint (aszkorbinsav) állított elő a magyar paprikából.
A paprikában fedezte fel a C-vitamint
L-aszkorbinsav, azaz a C-vitamin

Kutatásaiban elsősorban az élő szervezetek oxigénfelvételével foglalkozott. Szegeden végzett kutatásainak legfontosabb eredménye a Szent-Györgyi – Krebs ciklus egyes lépéseinek tisztázása volt, amely munkájáért, beleértve a C-vitamin előállítását is 1937-ben Nobel-díj elismerésben részesült. A Magyar Tudományos Akadémia 1938-ban rendes tagjai sorába választotta.

A II. világháború után végleg az Egyesült Államokban, a Boston melletti Woods-Hole-ban telepedett le, ahol a National Institute of Health tudományos munkatársa lett. Később létrehozták számára a Woods Hole-i Marine Biological Laboratoryban az Institute for Muscle Research (Izomkutató Intézet) részlegét, ahol folytathatta a Szegeden megkezdett kutatásait.

1962 és 1971 között a Darthmouth-i Egyetem professzora volt. Kapcsolatait Magyarországgal mindig fenntartotta, az 1960-as évektől rendszeresen hazalátogatott. Élete utosó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte. 93 évesen hunyt el Woods Hole-ban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése